De Beste Printers en Scanners
Veel voorkomende problemen bij het gebruik van printers en scanners

Veel voorkomende problemen bij het gebruik van printers en scanners

Geplaatst door 06-02-2023 11:18 door Ferry Muts

Printers en scanners zijn twee veelgebruikte apparaten in onze huizen, kantoren en scholen. Beide zijn essentieel voor het afdrukken van belangrijke documenten en afbeeldingen, het kopiëren van documenten en het scannen van projecten. Helaas kunnen beide apparaten ook technische storingen of defecten vertonen. Hieronder staan enkele veel voorkomende problemen bij het gebruik van printers en scanners en hoe je ze kunt oplossen.

Aan de printerkant is het meest voorkomende probleem het vastlopen van papier. Dit komt vaak voor bij inkjet- en laserprinters. Papierstoringen treden op als er te veel papier in de printer vastzit. Om dit te verhelpen open je het deksel van de printer en verwijder je voorzichtig het vastgelopen papier. Zorg ervoor dat het papier volledig verwijderd is en controleer de andere bewegende delen op ander papier dat vast kan zitten.

Een ander veel voorkomend probleem is dat de printer niet afdrukt. Dit kan komen door een gebrek aan toner, verkeerde instellingen of kapotte onderdelen. Om dit probleem op te lossen, controleer je of de printer is aangesloten op de juiste stroombron. Controleer verder of de printer voldoende toner heeft, of hij goed is geïnstalleerd, en of de instellingen juist zijn.

Bij scanners zijn wazige scans het meest voorkomende probleem. Dit treedt op als de gebruiker het document niet goed scant. Om dit te verhelpen moet je ervoor zorgen dat het papier plat tegen het scannerbed ligt en zonder vouwen. Zorg ervoor dat het document volledig binnen het kader ligt en dat de scannerinstellingen overeenkomen met het document.

Tenslotte komen uitgesmeerde scans vaak voor bij inkjetprinters. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de inkt door de pagina wordt geabsorbeerd, waardoor deze vlekt wanneer de scanner start. Om dit te verhelpen moet je ervoor zorgen dat het document helemaal droog is voordat je het scant.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende problemen bij het gebruik van printers en scanners. Als geen van bovenstaande tips het probleem oplost, kun je het beste een IT-professional raadplegen.